Hva er en Tannpleier?

Det er mange som ikke vet hva en tannpleier er. Mange har faktisk vært hos en tannpleier uten å vite det - de har trodd at tannpleieren er tannlegen. Jeg vet ikke hvor mange spørsmål jeg har fått som lyder slik: "Er det du som er assistenten/hjelperen til tannlegen?". Altså... Først vil jeg si:

NEI, vi er ikke tannlegeassistent eller tannhelsesekretær !

Hva er en tannhelsesekretær?

Når det er klart så kan jeg jo fortelle litt om forskjellen, siden jeg også er utdannet som tannhelsesekretær. En tannhelsesekretær er den som hjelper tannlegen med det han/hun måtte trenge. Tannleger jobber veldig individuelt: noen vil ha mye hjelp, andre nesten ingenting. En tannhelsesekretær er ikke en som bare tar telefoner og er vaskekjerring - tvert imot. En tannhelsesekretær gjør faktisk veldig mye. Alt fra å hjelpe tannlegen med ustyr og diverse til boring, rotfylling, avtrykk til å ta telefoner, sterilisere utstyr og jobbe med papirarbeid osv.

Hvordan utdanne seg som tannhelsesekretær?

Jeg utdannet meg som det på videregående skole: først gikk jeg "Helse og sosial", så "Helseservice" og deretter "Tannhelsesekretær" - altså tre år til sammen.

Hva er en tannpleier?

En tanpleier jobber mest med forebyggende arbeid, altså å hjelpe pasienten til å bli flinkere til sin egen hygiene slik at en ikke får tannsykdommer. Selvfølgelig skal vi hjelpe pasientene våre med problemene, men det er viktig at en selv tar initiativ til å ha god tannhelse også. Det er slik det blir bra - vi kan ikke gjøre alt for dem (selv om mange faktisk tror det). Vi jobber også selvfølgelig inne i munnen til pasienten, som f.eks pusse tennene med en spesiell pussepasta, fjerne tannstein, lage skinner, bleke tenner, lage midlertidige fyllinger, legge på fluor osv.

Hvordan utdanne seg som tannpleier?

En må ha studiekompetanse. Det er en bachleorgrad som varer i 3 år. Man kan også ta videreutdanning om man ønsker det - altså ta en master.

Hvis det er noe du lurer på, så er det selvfølgelig bare å spørre, så skal jeg hjelpe til så godt jeg kan ;-)


8 kommentarer

Tonje

27.09.2010 kl.22:06

Godt besvart :)

Marit

03.10.2010 kl.11:38

Tonje: ;-)

Thea

28.01.2011 kl.00:14

Hei, går nå siste året på studiespesialiserende og har veldig lyst å studere tannpleier/tannlege e.l.

Lurte på om du vet ca lønn på de 3 forskjellige yrkene du har nevnt over? Og om det er mulig å bli både tannpleier og tannhelsesekretær uten å måtte gå de helsefagene du har tatt?

Marit

03.03.2011 kl.10:28

Thea: Heisann ;-) Det høres bra ut! For å bli tannpleier må du ta bacleor på universitetet i Oslo, Bergen eller Tromsø - eller høgskolen i Elverum. Tannhelsesekretær tror jeg du kan ta som kurs også, men vet ikke helt om hvordan det fungerer. Søk litt på nett, så står det sikkert noe om det ;-) Tannlege tjener mest, litt usikker på hvor mye. Tannpleier tror jeg tjener rundt 300 000++, litt usikker. Men om man jobber privat, kan man tjene mye bedre (kjenner ei som tjener 500000). Tannhelsesekretær tror jeg tjener 256000+. Er veldig usikker altså, men det ligger noe rundt der. Hvis det er noe mer du lurer på, så bare ta kontakt ;-)

anne

01.04.2012 kl.01:33

hva er forskjell på tannlegeassisitent og tannpleier ??

Marit

03.04.2012 kl.13:14

anne: Tannlegeassistent (eller tannhelsesekretær som det kalles når man har utdannelsen), er den som hjelper tannlegen med utstyr, holder på med administrasjon og hygiene-biten. Tannpleier jobber selvstendig og har ingenting med tannlegen å gjøre (bortsett fra når vi henviser hull som må fikes osv) - vi gjør mye forskjellig som å rense tannstein og snakke og anbefale forskjellige ting til pasienter (vi borer ikke og reparerer slik som tannlegen). Vi tannpleiere jobber for at folk IKKE skal få hull, tannkjøttsykdommer osv.

Miriam<3

03.02.2014 kl.18:57

Man kan vel ikke ta tannpleier først, og så bygge på med tre år for å bli tannlege? :p

(Sorry for seint spørsmål, men kom bare over dette innlegget nå)

Miriam <3

Marit

03.02.2014 kl.19:06

Miriam<3: Nei, det går dessverre ikke. Men du kan ta master etter tannpleie, f.eks i genetikk, ernæring etc.

Skriv en ny kommentar

Marit

Marit

27, Oslo

Kontakt: maritbe.blogg@hotmail.com

FollowMatbloggtoppen

Kategorier

Arkiv

hits